Skip to content

Vuoden nuori suunnittelija 2023 on Henna Lampinen

Kuvaaja: Mortti Saarnia, kuvissa Pehmee-duo ja yhdessä keskellä Henna Lampinen.

Vuoden nuori suunnittelija 2023 Henna Lampinen: ”Laihuuden ideaali jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista”

Henna Lampinen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun. Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa. Hän uskoo, että mikäli meillä olisi vähemmän kehohäpeää, iloa olisi enemmän. Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 29. kerran. Lampinen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään vuosittain uutta luovia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Kilpailun tämän vuoden teema oli ilo.

”Päätin lähestyä teemaa sitä kautta, mikä estää ihmisiä iloitsemasta ja liittyisi myös muotiin. Yksi sellainen on kehohäpeä. Jos käyttäisimme aikaamme vähemmän kehojemme häpeilyyn, koosta riippumatta, meillä jäisi enemmän aikaa kaikelle muulle, kuten esimerkiksi ilolle”, Henna Lampinen kertoo kilpailutyönsä suunnittelun lähtökohdista ja lisää: ”Esimerkiksi lihavuus koetaan tänä päivänä sellaisena, mitä pitäisi osata aktiivisesti hävetä. Mielestäni niin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.”

Lampinen on tehnyt kilpailutyöhön kuuluvat asukokonaisuudet kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista. Lampinen on tehnyt myös I love me -tapahtumassa osastollaan nähtävät mallinuket itse ystävänsä kanssa.

“Vaatekoot ja niiden vaihtelu aiheuttavat usein meissä kehohäpeää. Pohdin kilpailuasuja suunnitellessa, miten vaatteita voisi tehdä siten, että ne muovautuisivat enemmän kehon muutosten mukaan ollen kuitenkin ylellisiä. Työssäni näkyvät neuleet ja silkistä tehdyt rypytetyt kankaat ovat tällaisia. Niiden kautta keholle pystyisi antamaan enemmän rauhaa olla ja elää.”

 

Vuoden nuori suunnittelija haluaa haastaa suunnitteluun liittyviä epäkohtia

 

”Voittajatyössään Henna Lampinen haastaa muotimarkkinoiden tavat suunnitella ja myydä vaatteita isokokoisille naisille. Läskeille, kuten voittaja itse suoraan sanoo. Isot Tytöt, Great Girls tai Big & Beautiful… Upealla työllään Lampinen näytti tuomaristolle, että näiden lihavuuden kiertoilmaisujen aika muodissa on mennyttä. Oman koon pohdinnan ja häpeän sijaan pukeutumisesta pitää saada iloa”, Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun raadin puheenjohtaja, toimittaja Jaakko Selin sanoo.

Lampisen sanoma suunnittelijana kuuluu näin: ”Muodin pitäisi olla saavutettavissa kaikenlaisille kehoille riippumatta siitä, minkä kokoinen on. Tällä hetkellä tämä ei toteudu muotialalla millään tavalla. Väitän, että mikäli lihavuuteen ei sisältyisi niin vahvaa stigmaa, joka sillä yhteiskunnassamme on, valikoimat esimerkiksi kaupoissa olisivat todella erilaisia, niin määrällisesti kuin tyylillisesti.”

Kysymys on Lampisen mielestä myös ennakkoluulojen kohtaamisesta ja käsittelystä suunnittelutyössä: minkälaisia vaatteita erilaisille kehoille tehdään ja onko niin, että näemme jonkinlaiset kehot ensisijaisesti ongelmana, joita suunnnittelulla pitäisi ratkaista?

”Nämä ovat mielestäni aika isoja epäkohtia, joita pitäisi haastaa suunnittelussa”, hän sanoo.

Lampisen kiinnostus muotia ja suunnittelua kohtaan heräsi omakohtaisista kokemuksista.

”En löytänyt itselleni kivoja vaatteita, jotka olisivat sopineet. Olin kiinnostunut vastakulttuuripukeutumisesta. Sitä kautta päädyin ensin opiskelemaan pukuompelijaksi ja lopulta Aalto-yliopistoon. Nyt itselle tekeminen on jäänyt, mutta kiinnostus muotiin on pysynyt vahvana.

Pitkän aikavälin tavoitteena on väitöskirjan tekeminen

 

Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta äskettäin valmistunut Lampinen törmäsi lihavuuden haasteisiin myös opiskelijana.

“Laihuuden ideaali on muodin alalla hirveän voimakas. Se on voima, joka liikuttaa koko alaa todella vahvasti ja jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista. Opiskelijana olen kokenut, että sen vaikutus on korostanut myös omaa ulkopuolisuuden tunnetta, sillä kehoni ei mitenkään ole sopinut alalla totuttuun normiin.”

Lampinen teki kandidaatiin työnsä kokoon 36, jota yleisesti pidetään mallikokona, ja voitti vuonna 2019 työllä Kööpenhaminan muotiviikkojen yhteydessä jaettavan Designer’s Nest -kilpailun pääpalkinnon. Pian tämän jälkeen hän ahdistui siitä, että tuotti itsekin ideaalia, johon ei pystynyt samaistumaan. Maisterintyötä tehdessään hän päätyi erilaisten projektien kautta tekemään vaatteita eri kokoisille ja nimenomaan lihaville kehoille, mikä toi rauhaa myös suhteessa muotialaan.

Vaatteiden suunnittelu lihaville kehoille on tuonut eteen yllättäviä haasteita. Tarvittavia välineitä kuten mallinukkeja ja kaavoja ei ole ollut aina valmiina, vaan niitä on pitänyt pyytää erikseen.

”Olen ollut iloinen, että silloin kun olen pyytänyt, Aalto-yliopistossa on otettu nämä tarpeet huomioon. Se on ollut todella kannustavaa.”

Lampinen toivoo, että Suomessa alettaisiin rohkeammin kyseenalaistamaan konventioita, joita muotialalla on kehoon liittyen. Hän haluaa myös omassa suunnittelutyössään haastaa näitä konventioita ja esimerkiksi läskifobiaa. Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun voiton hän toivoo tuovan uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä yhteistyöprojekteja aiheen parissa. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin lukeutuu väitöskirjan tekeminen.

 

Kilpailuasut ovat esillä I love me -tapahtumassa

 

Henna Lampinen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Hän on myös mukana Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023 järjestettävässä I love me -tapahtumassa omalla osastollaan ja tapahtuman ohjelmassa.

Vuoden nuori suunnittelija 2023 suunnittelee lisäksi keväällä julkistettavan MIELI ry:n Mielinauhan 2024. Valtakunnallisen kampanjan tuotoilla tuetaan kotimaista mielenterveystyötä ja kriisityötä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuodesta 1995 alkaen. Kilpailun raatiin kuuluvat toimittaja ja raadin puheenjohtaja Jaakko Selin, muotitaiteilija Ritva Falla, luova johtaja Martta Louekari, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, muotisuunnittelija Hammi Mettinen, vaatesuunnittelija Katri Niskanen, stylisti ja muotitoimittaja Nina Nuorivaara, Gloria-lehden päätoimittaja Kristiina Raitala sekä vaatesuunnittelija Mari Talka.

 

Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kuvat ovat ladattavissa täältä.

Kuvaaja: Mortti Saarnia, kuvissa Pehmee-duo ja yhdessä keskellä Henna Lampinen.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, puh. 040 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ideoima ja Suomen Messusäätiön rahoittama kilpailu vaatesuunnittelun opiskelijoille. Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailuasut ovat esillä I love me -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 20.–22.10.2023. iloveme.fi | @iloveme_official