Skip to content

”Kun vaihdoin sisäisen kriitikon kannustavaksi ystäväksi, elämästäni tuli huomattavasti onnellisempaa ja vapaampaa”

I love me x Hidasta elämää  

Hidasta elämää on Suomen suurin hyvinvointimedia, joka tarjoaa työkaluja, oivalluksia ja vertaistukea mielen hyvinvointiin, henkiseen kasvuun ja itsetuntemukseen. Löydä inspiraatiota arkeen Hidasta elämää -sivustolta: https://hidastaelamaa.fi/

Hidasta elämää -kirjailija ja myötätunto-ohjaaja Reija Könönen tietää omakohtaisesti, miten elämää mullistava vaikutus itsemyötätunnolla voi olla. Reija kertoi meille tarinansa ja jakoi parhaat oppinsa itsemyötätuntoon sekä sen, miten rehellisyys liittyy itsemyötätuntoon. Reijan ja Sanna Laakkion uutuuskirja Rohkeasti rehellinen ilmestyy Bazar Kustannuksen kustantamana syyskuussa 2023.

Asiantuntijan tarina: ”Kun vaihdoin sisäisen kriitikon kannustavaksi ystäväksi, elämästäni tuli huomattavasti onnellisempaa ja vapaampaa”

Mitä olet oppinut omalla kohdallasi itsemyötätunnosta?

Itsemyötätunto on ehdottomasti hyödyllisin taito, jonka olen elämässäni oppinut!

Itsemyötätuntoharjoituksilla ei pyritä muuttamaan itseä vaan suhdetta itseen. Opiskelin aihetta Skotlannissa ja opintoihin kuului pieniä päivittäisiä harjoituksia. Ne eivät tuntuneet mitenkään ihmeellisiltä, mutta toistelin niitä koska kuuluivat opintoihini. Muutoksia alkoi tulla pikkuhiljaa ja osin huomaamatta.

Konkreettisimmin huomasin eron, kun tuli tilanne, jossa jouduin valmistautumatta pitämään pienen puheen liki sadan ihmisen tilaisuudessa. Ennen olisin sekavan ja takeltelevan puheeni jälkeen paennut vessaan häpeämään ja mollaamaan itseäni tai istunut paikallani esittäen kuuntelevani muita, vaikka todellisuudessa olisin pyörittänyt vain häpeäkelaa päässäni. Nyt kun istahdin puheen jälkeen pöytään jatkoin vain lohileivän syömistä ja ajattelin, että ei mennyt ihan putkeen ja jatkoin keskustelua muiden kanssa. Häpeä ei tullutkaan – vain pieni nolostus piipahti mielessä. Sillä hetkellä tajusin, että jotain on perustavanlaatuisesti muuttunut.

”Häpeä ei tullutkaan – vain pieni nolostus piipahti mielessä.”

Olen aiemmin ollut todella kriittinen ja vaativa itseäni kohtaan. Saatoin ennen herätä öisinkin miettimään ja katumaan tekemisiäni tai sanomisiani. Kun harjoittelun myötä sain vaihdettua sisäisen kriitikon kannustavaksi ystäväksi, on elämästäni tullut huomattavasti onnellisempaa, helpompaa ja vapaampaa. Olen huomannut, että asioita saa aikaan muullakin tavalla kuin stressihormonicocktailissa marinoituen.

Sinulta on ilmestymässä yhdessä Sanna Laakkion kanssa tekemäsi kirja Rohkeasti rehellinen. Miten itsemyötätunto ja rehellisyys liittyvät toisiinsa?

Sekä myötätunto että rohkeus pohjaavat sille, että hyväksytään todellisuus sellaisena kuin se on. Ja kumpikin lähtee itsestä. Ensin pitää hoitaa suhde itseen kuntoon – olla rehellinen ja myötätuntoinen itselleen – ja sen jälkeen se lähtee leviämään muihinkin.

Rehellisyys on aidosti elämisen ydin ja edellytys sille, että voi elää omana oikeana itsenään ilman epäaitoja rooleja ja esityksiä. Se on sitä, että kohtaa itsensä juuri sellaisena kuin on. Ja kohtaa muut juuri sellaisina kuin he ovat. Hyväksyen ja arvostaen. Arvostava rehellisyys on myötätuntoisin tapa suhtautua niin itseen kuin muihinkin.

Rehellisyys on edellytys sille, että voi elää omana oikeana itsenään ilman epäaitoja rooleja ja esityksiä.”

Ja ihan kuten myötätunto rehellisyyskin on taito, jonka voi oppia. Rohkea rehellisyys auttaa kommunikoimaan omasta ytimestä. Sanomaan rohkeasti sen mitä ajattelee, tuntee, tarvitsee ja haluaa. Ja samalla läsnäolevasti kuuntelemaan mitä muut ajattelevat, tuntevat, tarvitsevat ja haluavat.

Rehellisenä voi viestiä kunnioituksesta käsin ilman häpeää, syyttelyä, painetta ja pelkoa. Tunnistaa oman totuutensa ja oppii olemaan turvassa itsessään. Rehellisyys myös syventää suhdetta muihin. Rooliemme alla olemme kaikki alastomia ja haavoittuvaisia. Kun riisuu oman suojaroolin, on mahdollista kohdata toinen tämän suojaroolin alla. Sydäntaajuudella.

Miten jokainen voi harjoitella itsemyötätuntoa?

Lempeä ja ystävällinen kosketus on maailman helpoin ja nopein itseystävällisyyden harjoitus. Kun on hankala hetki, voi asettaa oman käden vaikka omalle rintakehälle tai muuhun kohtaan kehoa, tuntea käden lämmön ja tukea itseään omalla kosketuksella. Pienellä eleellä voi osoittaa olevansa omalla puolellaan. Kun pitää kättä keholla 20 sekuntia, alkaa turvan ja rauhan hormoni oksitosiinin eritys kehossamme ja olo tuntuu paremmalta. Ja kun keho rauhoittuu, mieli voi rentoutua. Kyse ei ole isoista jutuista. Pienillä päivittäisillä asioilla on iso merkitys.

Toinen hyvä ja helppo keino on ottaa muutama pieni minipysähdys kesken päivän ja kysäistä itseltään, miten voi ja mitä tarvitsisi juuri tällä hetkellä. Kuunnella vastaus ja antaa itselleen sitä mitä tarvitsee. Se mitä tarvitsemme voi olla jotain konkreettista kuten vaikka syöminen tai pienen hengähdystauon ottaminen. Voimme tarvita myös esimerkiksi lohdutusta, rajojen asettamista tai kannustavia sanoja.

”Voimme sanoa itsellemme juuri ne sanat, jotka meidän olisi tarpeen sillä hetkellä kuulla.”

Ja meissä on kaikki se mitä tarvitaan. Voimme sanoa itsellemme juuri ne sanat, jotka meidän olisi tarpeen sillä hetkellä kuulla. Ne samat sanat, jotka sanoisimme ystävällemme, jos hän olisi samassa tilanteessa. Jo se, että antaa huomiota omalle kokemukselle on hoitavaa.

Kun olemme itsemme kanssa ihan elämämme joka ikinen sekunti, kannattaa välillä pysähtyä kuulemaan mitä tarvitsemme.

Lue lisää hyvinvoinnista:

Hyvinvointi

Hinnat ja faktat 2023

Reija Könösen ja Sanna Laakkion Hidasta elämää -kirjaperheeseen kuuluva Rohkeasti rehellinen ilmestyy Bazar Kustannuksen kustantamana syyskuussa 2023. Hidasta elämää -kirjailija, mindfulness-maisteri ja CBLC-myötätunto-ohjaaja Reija on myös mukana I love me -messuilla 20.–22.10.2023. Hän vetää osallistujille itsemyötätuntoon ja rehellisyyteen liittyvän työpajan.