Skip to content

Kun olet myötätuntoinen itseäsi kohtaan, myös toiset kohtelevat sinua kauniisti – 3 askelta itsemyötätunnon kehittämiseen 

I love me x Hidasta elämää  

Hidasta elämää on Suomen suurin hyvinvointimedia, joka tarjoaa työkaluja, oivalluksia ja vertaistukea mielen hyvinvointiin, henkiseen kasvuun ja itsetuntemukseen. Löydä inspiraatiota arkeen Hidasta elämää -sivustolta: https://hidastaelamaa.fi/

Me ihmiset olemme peilejä toisillemme. Se miten kohtelemme itseämme, heijastuu takaisin siinä, miten tulemme kohdelluksi. Itsemyötätunto on sitä, että kohtelee itseään kuin ystävää. On itsensä puolella. Se on taito eli sitä voi harjoitella ja kehittää. Hidasta elämää -kirjailija, mindfulness-maisteri ja CBLC-myötätunto-ohjaaja Reija Könönen jakoi meille parhaat oppinsa itsemyötätunnosta.

1.Se missä kunnossa suhde itseemme on, heijastuu kaikkeen elämässämme ja ihmissuhteissamme

Suhde omaan itseen on elämämme tärkein ihmissuhde. Itsemme kanssa olemme aina – 24/7.  Se, missä kunnossa tämä suhde on, heijastuu kaikkeen elämässämme ja ihmissuhteissamme. Kun suhtautuu itseensä ja omiin rajoihinsa arvostaen ja ystävällisesti, on helpompi suhtautua samoin myös toisiin. Itsemyötätuntoiset suhtautuvat myötätuntoisemmin myös muihin ihmisiin. 

Itsemyötätunto on yksi tämän hetken tutkituimmista psykologisista voimavaroista, ja sen on todettu tuovan lukuisia hyötyjä. Itsemyötätunto mm. vähentää stressiä, ahdistusta, masennusta, uupumusta ja murehtimista. Se lisää rohkeutta, uteliaisuutta, optimismia, onnellisuutta sekä hyvinvointiin liittyvää käytöstä. 

2. Itsensä uhraamisesta ja omien tarpeiden ohittamisesta ei seuraa mitään hyvää – päinvastoin. Pitkällä tähtäimellä se voi johtaa siihen, ettei elä omaa elämäänsä.

Itsensä huomioiminen ja varsinkin itsensä ystävällisesti huomioiminen koetaan helposti itsekkyydeksi, itserakkaudeksi tai itsekeskeisyydeksi. Usein meistä tuntuu, että pitäisi asettaa muut itsen ja omien tarpeiden edelle. Itsensä uhraamisesta ja omien tarpeiden ohittamisesta ei seuraa kuitenkaan mitään hyvää – päinvastoin. Pitkällä tähtäimellä se voi johtaa katkeruuteen, uupumukseen ja siihen, ettei elä omaa elämäänsä.  

Vasta kun huolehtii itsestään, voi huolehtia muistakin. Toisille ei voi aidosti antaa sellaista, mitä itsellä ei ole. Tässä on sama logiikka kuin lentokoneen turvaohjeissa: ensin pitää laittaa happinaamari omille kasvoille ja vasta sitten voi auttaa muita. 

3. Itsemyötätunto on lääke vahingollista stressiä ja itsekritiikkiä vastaan. Se vähentää epäonnistumisen pelkoa ja auttaa luovuutta kukkimaan. 

On todettu, että itsemyötätuntoiset ihmiset toipuvat vastoinkäymisistä kriittisiä kollegoitaan nopeammin. Itsemyötätunto on lääke vahingollista stressiä ja liiallista itsekritiikkiä vastaan. Se vähentää epäonnistumisen pelkoa ja asioiden lykkäämistä. Itsemyötätuntoiset kokeilevat rohkeammin uudenlaisia tapoja tehdä asioita eli se auttaa myös luovuutta kukkimaan. Itsemyötätunnon on todettu lisäävän tunneälyä, joten se parantaa myös vuorovaikutusta kollegoiden ja asiakkaiden kanssa.  

Monet pelkäävät, että jos he ryhtyvät kohtelemaan itseään myötätuntoisesti, he eivät saa enää niin paljon aikaiseksi tai joutuvat laskemaan suoritustensa rimaa. Tutkitusti tämä ei pidä paikkaansa. Itsemyötätuntoiset asettavat ihan yhtä korkeita tavoitteita kuin muutkin. Ero muihin on siinä, että elleivät he saavuta noita tavoitteita, he lähtevät muita nopeammin tavoittelemaan niitä uudelleen. He ottavat opikseen sen, mitä edellisestä kerrasta on opittavissa ja lähtevät rivakasti liikkeelle, eivätkä haaskaa aikaa siihen, että jäisivät moittimaan itseään epäonnistumisesta. Itsemyötätunto siis suorastaan parantaa työn tekemisen tapaa ja tuloksia. 

Lue lisää hyvinvoinnista:

Hyvinvointi

Hinnat ja faktat 2023

Hidasta elämää -kirjailija, mindfulnessmaisteri ja CBLC-myötätunto-ohjaaja Reija Könönen on mukana I love me -messuilla 20.–22.10.2023. Hän vetää osallistujille itsemyötätuntoon ja rehellisyyteen liittyvän työpajan. Reija Könösen ja Sanna Laakkion Hidasta elämää -kirjaperheeseen kuuluva Rohkeasti rehellinen ilmestyy Bazar Kustannuksen kustantamana syyskuussa 2023.