Skip to content

Hammaslääkäripelkoa voi hoitaa

 

Hammaslääkärissä hoidetaan suun lisäksi pelkoa

Yli puolet Suomen aikuisväestöstä kokee hammaslääkäripelkoa. Se voi jopa estää hoitoon hakeutumisen. Hammashoitopelkoa voidaan kuitenkin hoitaa niin, että tulevat hammaslääkärikäynnit jännittävät vähemmän.

– Ensisijaisen tärkeää pelon hallintaan saamiseksi hammaslääkärin vastaanotolla on se, että potilaan ja lääkärin välille muodostuu luottamussuhde, sanoo hammaslääkäri Karri Åberg Pihlajalinnan hammasklinikoilta Helsingistä.
Hoidon kokonaistavoitteena on lievittää potilaan pelkoa. Pelkoon voi auttaa jo se, että hammaslääkäri ottaa potilaan henkilökohtaiset tarpeet ja toiveet huomioon hoidon toteutuksessa.

Åbergilla on vuosien kokemus hammaslääkäripelon hoidosta. Hänen mukaansa joillekin voi riittää jo keskustelu hammaslääkärin kanssa.
– Tarvittaessa apuna voidaan käyttää rentouttavaa lääkitystä eli sedaatiota, tai hammashoito voidaan tehdä nukutuksessa.
Pihlajalinnan hammasklinikoilla Uudellamaalla ovat tarjolla kaikki vaihtoehdot, ja klinikoilla työskentelee pelon hoitoon perehtyneitä spesialisteja. Sopiva hoitomuoto valitaan sen mukaan, mitä toimenpiteitä on tarpeen tehdä ja mitä potilas kestää ja sietää.

Potilas on tärkein

Kun varaa aikaa, tärkeintä on kertoa, että pelottaa. Hammaslääkäripelkoa ei tarvitse nolostella, ja huonokuntoinenkin suu saadaan hoidettua.
– Ensimmäinen askel koti miellyttävämpiä hammaslääkärikäyntejä on omasta pelosta mainitseminen jo siinä vaiheessa, kun varaa aikaa vastaanotolle. Ensimmäiseksi käynniksi voidaan myös sopia keskustelukäynti, johon voidaan yhdistää kivuton ja nopea röntgenkuvaus. Lääkäri ja potilas voivat keskustella potilaan pelosta ja siihen liittyvistä toiveista sekä eri hoitovaihtoehdoista, Åberg sanoo.

Useimpia pelottaa kipu sekä tunne kontrollin menettämisestä. Asiakkaalla on kuitenkin ylin valta hoitotilanteessa. Lisäksi menetelmien kehittymisen ansiosta huomattavasti toimenpiteet on nykyään mahdollista usein hoitaa täysin ilman kivun tuntemusta.
– Potilaan kanssa voidaan sopia, että hän esimerkiksi nostaa käden pystyyn, kun hengähdystauko tuntuu tarpeelliselta.

Hampaiden hoito nukutuksessa on yksi vaihtoehto voimakasta hammashoitopelkoa tunteville. Nukutuksesta toipuu nopeasti ja kotiin pääsee saman päivän aikana.
Karri Åbergilla on kokemuksia siitä, että pelko on helpottanut hoitoon hakeutumisen myötä. Kun kaikki sujuu hyvin, pelko alkaa vähitellen hälvenemään.
– Pelkäävälle potilaalle on erittäin palkitsevaa, kun suu on saatu tutkittua ja hoidettua. Pyrkimyksenä on kohdata potilas ihmisenä, jonka suun terveys on osa laajempaa kokonaisuutta.

Lue lisää aiheesta Pihlajalinnan sivulta >>

 

Kuva: istock

Pihlajalinna nähtiin mukana I love me -messuilla 2019. Osastolla sai keskustella aiheesta lisää hammaslääkärin kanssa ja löytää keinoja hammashoitopelon voittamiseen.

Takaisin blogin etusivulle