Skip to content

Vuoden nuori suunnittelija 2022 on Juha Vehmaanperä

Kuvia voittoasusta ja Juha Vehmaanperästä

 

 

 

 

 

 

 

 

Aalto-yliopistossa muodin maisteriohjelmassa opiskellut Juha Vehmaanperä on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2022 -kilpailun

Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 28. kerran. Vehmaanperä palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään oivaltavia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Tänä vuonna kilpailun teemana oli ’Metsä’. Moni-ilmeinen metsä on paitsi suoja ja levähdyspaikka, myös elinympäristö ja jatkuvasti muuttuva maisema. Kilpailijoiden tuli tulkita teemaa suunnittelemalla siihen liittyvä vaate tai asu.

Juha Vehmaanperän kilpailuun työstämä asu on värikäs, ja siinä korostuvat orgaaniset muodot ja epäsymmetrisyys. Työssä on hyödynnetty virkkaustekniikkaa, teollisuuden ylijäämänahkaa ja muun muassa mohairlankaa, joka tuo asuihin naavamaista vaikutelmaa. Naava viittaa ilmansaasteisiin: mitä puhtaampi ilma, sitä paremmat mahdollisuudet naavalla on kasvaa pitkäksi. Naava linkittää metsä-teeman yhteen globaalin ilmastokriisin kanssa.

– Kilpailuasuni värit saivat inspiraationsa lehtimetsästä. Eriväriset langat luovat asuun värien paljoutta ja muutosta, mikä kuvaa vuodenaikojen vaihtumista metsässä. Kilpailutyötäni voidaan ajatella glamping-asuna (”glam camping”). Glamourin yhdistäminen retkeilyyn on ajatuksena kiinnostava – miksipä metsäretkelle ei voisi lähteä samannäköisenä kuin vaikkapa juhlalliseen gaalatilaisuuteen? sanoo Juha Vehmaanperä.

Oma brändi: Craftiest Bitch in Town

Juha Vehmaanperä valmistui tänä syksynä Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta ja on jo kerännyt asuillaan kansainvälistä mainetta. Asuja on esitelty kansainvälisissä julkaisuissa, ja niihin ovat pukeutuneet mm. korealainen artisti CL 5Star musiikkivideossaan ja taiwanilainen Qing Feng. Tänä syksynä Vehmaanperä suuntaa arvostetun Hyères Fashion Festival -kilpailun finaaliin Ranskaan. Kilpailun sponsoreina toimivat Chanel ja Mercedes-Benz.

Luomallaan Craftiest Bitch in Town -brändillä Vehmaanperä haluaa tarjota uniikkeja vaatteita ja samalla haastaa perinteisiä hyvän maun rajoja. Brändissä ”town” viittaa tietynlaiseen ulkopuolisuuteen ja siihen, että Vehmaanperän mallisto tulee maailmanlaajuisen muotikentän ulkopuolelta. ”Bitch” puolestaan viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kontekstiin: Vehmaanperä kyseenalaistaa heteronormatiivista binääriajattelua ja haluaa suunnittelussaan lähteä hänelle tärkeistä arvoista. Vehmaanperän töitä kuvastavia arvoja ovat muun muassa rohkeus, yksilöllisyys, käsityölähtöisyys sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tunnistaminen.

– Craftiest Bitch in Town edustaa uudenlaista käsityöestetiikkaa, jonka keskiössä on queer-identiteetti, värikkyys ja rohkea itseilmaisu. Mielestäni kaikki hyötyvät perinteisten sukupuolinormien rikkomisesta ja niistä vapautumisesta. Metsäteemainen asu johdattelee meitä kysymään, mikä on ”luonnollista” ja kuka oikeastaan määrittelee luonnollisuuden, pohtii Vehmaanperä.