Skip to content

Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailu – ”Menneisyyden muistot”

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailu haastaa kotimaiset kultasepät ja korumuotoilijat luomaan uudenlaisia sormuksia ja kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja tuoden samalla esiin korujen käytön monimuotoisuutta. Vuoden Kauneimman Sormuksen tittelistä kisataan nyt jo neljättätoista kertaa. Kilpailun finalistit esitellään I love me -tapahtumassa 22.–24.10.2021 Messukeskuksessa Helsingissä.

Vuoden Kaunein Sormus 2021 -kilpailun teemana on ”Menneisyyden muistot”. Kilpailulla haetaan muotokieltä menneiltä vuosikymmeniltä ja kunnioitetaan suomalaisen kultasepäntaitojen alkuperää ja jatkuvuutta. Jatkuvuus, vastuullisuus ja kestävä kehitys voivat ilmentyä sormuksessa siten, että materiaalina on käytetty kierrätettyä metallia tai kiviä. Sormuksen muotokielen tueksi korulla tulee olla uniikki nimi sekä lyhyt mutta inspiroiva tarina siitä, mikä suunnittelijaa innoitti juuri tämän sormuksen muotoiluun ja sen materiaalivalintoihin.

ilmoittaudu kilpailuun

 

Vuoden Kaunein Sormus -kisan voittaja 2020

Annika Takasen timanttisormus Routa on Vuoden 2020 Kaunein Sormus

Hämeenlinnalaisen kultaseppä-muotoilija Annika Takasen suunnittelema timanttisormus Routa on voittanut vuoden 2020 Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun. Routa keräsi reilun neljänneksen kilpailussa annetuista yli 9 000 äänestä. Takanen saa voitostaan palkinnoksi Suomen Messusäätiön rahoittaman 3 000 euron stipendin. 13. kertaa järjestettävän kilpailun tarkoituksena oli kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja ja tuoda samalla esiin korujen käytön helppoutta ja monimuotoisuutta.

Kilpailun esiraadin mukaan voittajasormus on taidokkaasti tehty, ja siinä on kiinnostava pintastruktuuri. Se on moniulotteinen, mielenkiintoinen ja osittain ristiriitainenkin, ja sisältää ripauksen nostalgiaa. Routa on valmistettu 14 karaatin punakullasta ja siihen upotettu yhdeksän timanttia (0,01 ct, W/SI). Sormuksen suositushinta on 1 360 €.

”Routa-sormus on suunniteltu jokapäiväiseen käyttöön, niin kihla- kuin vihkisormukseksi. Muotoilultaan se on hyvin ”unisex”, ja sopii siten hyvin myös ystävä- ja perhesormukseksi”, sormuksen suunnitellut, Annika Takanen Festive Timanttikoruista toteaa.
Takanen aloitti Routa-sormuksen suunnittelun jo vuoden 2020 alussa. Luonto ja sen ainutlaatuiset, uniikit muodot ovat aina inspiroineet häntä, ja niin tälläkin kertaa.

”Roudan aiheuttamat halkeamat maaperässä ja jäätynyt maa antoivat muodon sormuksen pintastruktuurille. Ajatus sydämen jään ja roudan sulattamisesta oli kaunis ja teemat yhteen solmiva tekijä. Halusin mallistoomme tuotteen, joka sopisi niin morsiamelle kuin sulhasellekin. Kevään erityisolot koronan myötä antoivat pienen hengähdystauon kiireiseen arkeen ja tilaa luomistyölle. Routa-mallisto kasvoi siten, että loin samaan teemaan sekä miehekkäämpiä että naisellisempia versioita. Lopulta yksi näistä keväällä luoduista Routa-tuoteperheen sormuksista valittiin Vuoden Kauneimmaksi Sormukseksi 2020”, Takanen kertoo.

Unelma-ammatissa saa haastaa ja kehittää osaamistaan

Annika Takanen on jo lapsesta asti ollut luova ja harrastanut kuvataidetta aikuisikään saakka. Muotoiluopintojen myötä intohimo suunnitteluun on kasvanut ja koskee nyt myös korumuotoilua.
”Olen innokas haastamaan ja kehittämään osaamistani. Olen unelma-ammatissani ja onnellinen siitä, että saan tuoda esille omaa taidettani korujen kautta. Tavoitteenani on vahvistua ja kehittyä suunnittelijana ja tekijänä, olla rohkea ja seurata omia muotoilullisia polkuja”, Takanen toteaa.
Routa sai kilpailussa annetuista äänistä hieman yli neljänneksen, yhteensä ääniä annettiin yli 9 000.

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun aiemmat voittajat:

2020: Routa, Annika Takanen
2019: Pretty in Pink, Laura Darth (By Laura Darth)
2018: Satumetsä, Kristian Saarikorpi (Saarikorpi Design)
2017: Keto, Jussi Louesalmi (Au3 Kultasepät)
2016: Kide, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2015: Pitsi, Lauri Eno (Hieno Jewel)
2014: Fanny Rose, Annette Tillander (Annette Tillander Oy Ab)
2013: Eden, Carina Blomqvist (Carina Blomqvist Design)
2012: Lumi, Olli Johan Lindroos (E. Lindroos Oy)
2011: Tulppaani Passionale, Reijo Andreasen (Kultasepät Andreasen)
2010: Praha, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2009: Tunteiden vuori, Mika Tarkkanen (Kultaseppämestari Tarkkanen)
2008: Ornamentti, Tero Hannonen (Au3 Kultasepät)