Skip to content

 

 

 

 

 

 

Maria Karlströmin ”Eva” on Vuoden Kaunein Sormus 2022

Maarianhaminalaisen kultasepän Maria Karlströmin suunnittelema sormus on voittanut Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun. Valkokultainen timanttisormus ”Eva” sai eniten ääniä syksyn aikana järjestetyssä yleisöäänestyksessä. 

Tänä vuonna kilpailun teemana oli Uusi alku. Teema kennusti korumuotoilijoita inspiroitumaan murroskohdista – erilaisista yksilöiden elämän taitekohdista tai historiallisista hetkistä – joissa siirrytään vanhasta uuteen tai edellisestä vaiheesta seuraavaan.

Voittoisan sormuksen muotokieli syntyi yllättävästä ja arkisuudessaan hauskasta aiheesta: perunasta. Materiaaleina on käytetty 750 ‰ valkokultaa ja timantti 0,53 ct. Näistä elementeistä Maria Karlström tyylitteli sormukseen perunoita ja perunanvarren.

”Idea juontaa juurensa 1700-luvulla eläneestä ruotsalaisesta kreivittärestä ja agrologista Eva Ekebladista, joka keksi, miten perunoista voi tehdä viinaa. Keksintö säästi lukemattomien talonpoikien hengen, sillä sen ansiosta viljaa tarvittiin vähemmän viinan valmistukseen ja sitä jäi enemmän perheen ravinnoksi. Keksinnön ansiosta Ekebladista tuli myös Ruotsin tiedeakatemian ensimmäinen naisjäsen. Sormuksella halusin kunnioittaa tätä nerokasta naista”, kertoo Maria Karlström.

3000 euron palkintosumma apua tarvitseville

Maria Karlström työskentelee perustamassaan Guldviva-yrityksessä synnyinseudullaan Ahvenanmaalla, Maarianhaminan merimaisemissa. Työt saavat usein inspiraationsa saaristolaiskulttuurista. Karlström luonnehtii tyyliään ajattomaksi ja pyrkii kertomaan koruillaan tarinoita luonnosta ja ihmisistä.

”Olen erittäin iloinen voitosta. Aion lahjoittaa palkintorahani paikalliselle ruokapankille. Palkintosummalla ostamme perunoita ja jaamme niitä ruoka-apuna perheille, jotka tarvitsevat uuden alun. Näin sekä Eva Ekebladin hyvä työ että Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun kaunis teema saavat jatkoa”, kertoo Maria Karlström.