Siirry sisältöön


Muodin kiertotalouskilpailu 2024

Muodin kiertotalouskilpailu on auki!

I love me -messujen ja Jalotus ry:n yhteistyössä järjestämä Muodin kiertotalouskilpailu on käynnissä. Suomen Messusäätiön tukemassa kilpailussa etsitään toimijoita, jotka kunnioittavat ja hyödyntävät kiertotalouden periaatteita eri näkökulmista. Kilpailuun osallistutaan täyttämällä lomake yllä olevan painikkeen kautta 20.10.2024 mennessä. Pohjois-Euroopan johtava hyvinvointitapahtuma I love me järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 29.11.–1.12.2024. Kilpailun voittaja julkistetaan tapahtumassa 29.11.2024. 

I love me järjestää kilpailun yhdessä kestävän elämän siirtymäliike Jalotus ry:n kanssa. Jalotus on valtakunnallinen ympäristöjärjestö, joka edustaa Suomea kansainvälisissä siirtymäliikeverkostoissa. Jalotuksen missiona on auttaa 200 000 suomalaista siirtymään kestävään elämäntapaan vuoteen 2030 mennessä. 

Kolmatta kertaa järjestettävä Muodin kiertotalouskilpailu kutsuu mukaan muoti- ja tekstiilialan toimijoita. Kilpailussa on kolme palkintokategoriaa: elinkaaren pidentäjä, design/designer ja inspiroija. Näistä jokaisen voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 2500 euron arvoisen palkinnon.

Kilpailun voittajat valitsevassa asiantuntijaraadissa ovat mukana Emilia Gädda, johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Suomen Tekstiili & Muoti ry; Pirjo Hirvonen, muodin emeritaprofessori, Aalto-yliopisto; Tarja-Kaarina Laamanen, vastuullisuusasiantuntija, Ornamo; Outi Pyy, Head of Sustainability, Ivalo.com ja Noora Shingler, yrittäjä ja vastuullisuusvaikuttaja. love me -messut haluaa edistää muotialan kestävyyttä tuomalla esiin kiertotaloutta innovatiivisesti hyödyntäviä toimijoita.  

”I love me -messut toimii alustana merkitykselliselle keskustelulle muoti- ja tekstiilialalla. On tärkeää tuoda kilpailun kautta esille kestävien valintojen mahdollisuuksia suurelle yleisölle.”  

Noora Haatainen / I love me:n liiketoimintapäällikkö

Muodin kiertotalouskilpailu 2024 – kategoriat ja kriteerit  

Kategoria 1: Elinkaaren pidentäjä 

  • Elinkaaren pidentäjä on toimija, joka on pidentänyt tekstiilien elinkaaren pituutta kiertotalouden liiketoimintamalleja tai -ratkaisuja hyödyntäen tai kehittänyt tekstiilien keräyksen ja kierrätyksen tehokkuutta.   

Hakukriteerit 

  • Vaikuttavuus ja toiminnan skaalautuvuus   
  • Kyseessä voi olla käytössä oleva, paikkansa vakiinnuttanut ja toimivuutensa osoittanut liiketoimintakonsepti, mutta yhtä lailla idea tai kokeilu, joka on vasta alussa, mutta omaa potentiaalia vaikuttavuuden ja skaalautumisen näkökulmasta.   

Kategoria 2: Design / Designer  

  • Tässä kategoriassa palkitaan tuote (design), jonka suunnittelu ja valmistaminen pohjautuvat kiertotalouden periaatteisiin tai suunnittelija (designer), joka kunnioittaa laajasti kiertotalouden periaatteita ja niiden edistämistä suunnittelussa sekä siihen liittyvissä valinnoissa.  

Hakukriteerit 

  • Vakiintunut liiketoiminta  
  • Vaikuttavuus ja toiminnan skaalautuvuus. Jopa 80 % tuotteen ympäristöön vaikuttavista päätöksistä saatetaan tehdä suunnittelupöydällä muotoilun ja tuotekehityksen yhteistyönä.   
  • Designin osalta kyseessä voi olla myös ns. ensimmäinen avaus uuteen suuntaan, jolloin yrityksen koko liiketoiminta ei välttämättä ole vielä kiertotalouteen pohjautuvaa.   

Kategoria 3: Inspiroija 

  • Inspiroija on pieni tai suuri toimija, joka on tehnyt innostavan ja uuteen kurkottavan avauksen muodin tai tekstiilien kiertotalouteen liittyen.  

Hakukriteerit 

  • Vaikuttavuus ja toiminnan skaalautuvuus  
  • Kategoriassa palkitaan innostava uusi muodin kiertotalouden avaus, jonka tekijä voi olla etabloitunut yritys tai muu organisaatio, kuten oppilaitos, mutta yhtä lailla vaikkapa opintojensa alussa oleva opiskelija.   

Muodin kiertotalouskilpailu 2023 KATEGORIAT JA VOITTAJAT 2023: 

Muodin kiertotalouskilpailun palkinnot jaettiin I love me -messuilla – Globe Hope ja Turun ammatti-instituutti näyttävät edelläkävijöinä suuntaa 

Elinkaaren pidentäjä -kategoria: Globe Hopen Zero Waste -palvelukonsepti – ”Pitkän linjan toimija vuodesta 2003 tarjoaa ratkaisuja myös B2B-puoleen.”

Elinkaaren pidentäjä on toimijaa, joka on pidentänyt tekstiilien elinkaaren pituutta tai yleisesti kehittänyt tekstiilien keräyksen ja kierrätyksen tehokkuutta. Voittajaksi valittiin Globe Hopen yrityksille suunnattu Zero Waste -palvelukonsepti, joka tarjoaa yrityksille poistotekstiilien kierrätyksen palveluna.

Raadin perustelut:

”Globe Hope on onnistunut luomaan uuden b2b-palvelun kentälle, jossa tarvitaan konkreettisia keinoja kiertotalouden edistämiseksi. Tekstiilien kierrättäminen on haastavaa, ja Globe Hope tarjoaa siihen osaamisensa ja prosessin yrityksille. He pelastavat materiaalia sen sijaan, että se päätyisi jätteeksi. Globe Hope on pioneerina 20 vuoden ajan osoittanut sen, miten järjestelmällisesti toimimalla voidaan saada aikaan toimivia kaupallisia konsepteja. Yritys palvelee b2b-asiakkaitaan ja koko alaa myös tarjoamalla arvokasta dataa, joka on kiertotaloudessa tärkeää.”

Designer-kategoria: Globe Hope – ”Globe Hope on luonut laukuillaan huikean ja pitkäkestoisen tuotteen.”

Designer on suunnittelija, jonka vaate kunnioittaa kiertotalouden periaatteita. Voittajaksi valittu Globe Hope on luonut käytetyistä turvavöistä valmistetuista laukuistaan ajattoman ja kestävän klassikkotuotteen.

Raadin perustelut:

”Globe Hopen suunnittelijat luovat todella innovatiivisia tuotteita ja tuntevat materiaalinsa. Esimerkiksi käytetyistä turvavöistä valmistetut laukut ovat olleet yli kymmenen vuotta mallistossa, ja ne ovat edelleen yhtä vaikuttavia kuin alussa. Ne ovat tuotteena lähes ikuisia, sillä turvavyöt ovat materiaalina todella kestäviä. Myös hinta on kaupallisella tasolla ja tavallisilla ihmisillä on laukkuihin varaa. Tämä on kierrätysmateriaalista valmistettaessa melko poikkeuksellista.”

Motivaattori-kategoria: Turun ammatti-instituutin tekstiililajittelijan koulutuskokonaisuus – ”Tekstiililajittelijan koulutus on tärkeä ja edellytys kiertotalouden edistämiseen muodin alueella”

Motivaattori on suomalainen tekijä, joka on edistänyt vaatteiden kiertotaloutta jo pidempään. Voittajaksi valittu Turun ammatti-instituutti on organisoinut uudistuneisiin valtakunnallisiin tutkintoperusteisiin kokonaan uuden 15 osp:n laajuisen ammatillisen valinnaisen tekstiililajittelijan koulutuksen tutkinnonosan, joka on ollut valittavana 1.8.2023 alkaen.

Raadin perustelut:

”Kiertotalouteen pohjautuvat liiketoimintamallit vaativat uudenlaista osaamista ja kiertotalous tulee luomaan uusia ammattinimikkeitä. Turun ammatti-instituutin tarjoama tekstiililajittelijan koulutus vastaa tähän tarpeeseen. Tekstiilien kiertotalouden puolella on ollut jo pitkään ongelmana se, että ammatillista koulutusta ei juurikaan ole. Ala on kasvava, mutta tekstiililajittelu on vielä käsin tehtävää, ammatillista osaamista vaativaa työtä.”