Skip to content

Muodin kiertotalouskilpailu 2023

Ilmoittautumislomake Kilpailun säännöt ja osallistuminen

 

 

 

 

 

 

Muodin kiertotalouspalkinnot jaetaan I love me -messuilla lokakuussa – alan suunnannäyttäjiä etsitään Jalotus ry:n kanssa 

Kiertotalouden ja vastuullisuuden teemat nousevat ensi syksyn I love me -messuilla esiin entistä vahvemmin. Jalotus ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävässä kiertotalouskilpailussa etsitään muodin ja tekstiilialan toimijoita, jotka hyödyntävät ja edistävät toiminnassaan kiertotaloutta.

Toista kertaa järjestettävä kiertotalouskilpailu kutsuu mukaan muoti- ja tekstiilialan toimijoita.  I love me järjestää kilpailun yhdessä kestävän elämän siirtymäliike Jalotus ry:n kanssa. Jalotus perustettiin Sitran ja Keravan kaupungin toimesta vuonna 2018. Jalotuksen missiona on saada 200 000 suomalaista siirtymään kestävään elämäntapaan vuoteen 2030 mennessä.  

”Muotiteollisuus tuottaa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä, joka on enemmän kuin lentämisen ja laivaliikenteen päästöt yhteensä. Muodin täytyy muuttua kestävämmäksi, jotta saamme päästöt alas. Jokaisen kuluttajan päätöksillä on muutoksessa merkitystä”, Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö Anna Evilä kertoo.  

Kilpailun voittajat valitsevassa asiantuntijaraadissa ovat mukana Joni Mäkitalo, Head of Sustainability Reporting, Spinnova; Emilia Gädda, johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Suomen Tekstiili & Muoti ry; Outi Pyy, Head of Sustainability, Ivalo.com ja Noora Shingler, yrittäjä ja vastuullisuusvaikuttaja.  

Kilpailun kategoriat

Palkintokategorioita on kolme. Näistä jokaisen voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 2500 euron arvoisen palkinnon. Innovaattori-kunniamaininnalla palkitaan lisäksi toimija, joka on innovaatiollaan edistänyt tekstiilien kiertotaloutta.   

1. Elinkaaren pidentäjä

Elinkaaren pidentäjä on toimija, joka on pidentänyt tekstiilien elinkaaren pituutta tai yleisesti kehittänyt keräyksen ja kierrätyksen tehokkuutta.

2. Designer

Designer-kategoriassa haetaan suunnittelijaa, jonka vaate kunnioittaa kiertotalouden periaatteita.

3. Motivaattori

Motivaattori on suomalainen tekijä, joka on edistänyt vaatteiden kiertotaloutta jo pidempään.

Kilpailuun osallistuminen ja säännöt:

  • Täytä tämä osallistumislomake
  • Toimita kilpailuesitys pdf-muodossa lomakkeen täytön jälkeen osoitteeseen: pia.sievinen@messukeskus.com 1.9.2023 mennessä. 
  • Kilpailun asiantuntijaraati arvioi työt ja valitsee voittajan. 
  • Palkinto jaetaan I love me:ssä. Palkinnon jakaa Jalotus ry, jonka kumppanina Messukeskus toteuttaa ja tuottaa kilpailun. 

I love me -messuilla 2022 palkittiin ensimmäistä kertaa tekstiilialan kiertotaloussankareita

Designer-kategorian voittaja Paula Malleus

Kategorian voittajaksi valittiin Paula Malleuksen upcycling -työ. Malleus on vuosia ajanut kiertotaloutta ja näiden vuosien aikana myös suunnitellut useamman, hyvin skaalautuvan vaatemalliston. Tuomaristo halusi palkita Paula Malleuksen myös hänen näkyvyydestään ja omistautumisestaan kiertotaloudelle.

”Malleus on kouluttanut, ollut esillä somessa sekä valistanut ihmisiä. Halusimme palkita Malleuksen mallistojen lisäksi hänen merkittävästä kansalaistyöstään”, kommentoi tuomaristo.

 Elinkaaren pidentäjä -kategorian voittaja Vaatelaastari

Elinkaaren pidentäjä -kategoriassa haettiin toimijaa, joka on pidentänyt tekstiilien elinkaarta. Kategorian voittajaksi valittiin Vaatelaastari.

”Vaatelaastari on poikkeuksellisen hyvä idea. Vaatelaastari tekee kiertotalouden helpoksi kaikille. Se on edullinen, helposti saatavilla; ostettavissa lähimarketista eikä käyttäminen vaadi erityisosaamista. Vaatelaastari tuo jokaiselle mahdollisuuden pidentää vaatteen elinikää vaatimatta uudenlaista ajattelumallia tai toimintatapaa. Vaatelaastari on kokonaan uusi aluevaltaus”, kertoi tuomaristo perusteluistaan.

Motivaattori-kategorian voittaja Globe Hope

Motivaattori-kategorian voittajaksi valittiin Globe Hope, joka on jo lähes kahdenkymmenen vuoden edistänyt kiertotaloutta ja tekemisellään kirittänyt koko alaa ja kehittänyt mielenkiintoisen liiketoimintamallin.

”Kiertotaloudessa raaka-aineen saaminen on haastavaa, mutta Globe Hope on päässyt kiinni muiden teollisuusalojen materiaalivirtoihin. Globe Hopen tekeminen on skaalautuvaa. Sen tuotteet ovat hyvännäköisiä. Design on ollut kiinnostavaa ja innostavaa alusta lähtien.  Tuomaristo palkitsee yksimielisesti Globe Hopen työstä alan motivaattorina”, kommentoi tuomaristo valintaansa.