Skip to content

Muodin kiertotalouskilpailu 2023 – palkinnot jaettiin I love me messuilla! 

 

 

 

 

 

 

Muodin kiertotalouskilpailun palkinnot jaettiin I love me -messuilla – Globe Hope ja Turun ammatti-instituutti näyttävät edelläkävijöinä suuntaa 

Nyt toista kertaa järjestetyssä kilpailussa palkitaan muodin ja tekstiilialan toimijoita, jotka toimivat kiertotalouden suunnannäyttäjinä. Kestävän elämän siirtymäliike Jalotus ry:n kanssa toteutettavassa kilpailussa on kolme kategoriaa: elinkaaren pidentäjä, designer ja motivaattori. Näistä jokaisen voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 2500 euron arvoisen palkinnon. 

Kilpailun voittajat valitsevassa asiantuntijaraadissa ovat mukana Emilia Gädda, johtava asiantuntija, vastuullisuus ja kiertotalous, Suomen Tekstiili & Muoti ry; Pirjo Hirvonen, muodin emeritaprofessori, Aalto-yliopisto; Joni Mäkitalo, vastuullisuusjohtaja, Spinnova; Outi Pyy, Head of Sustainability, Ivalo.com ja Noora Shingler, yrittäjä ja vastuullisuusvaikuttaja.

KATEGORIAT JA VOITTAJAT 2023: 

Elinkaaren pidentäjä -kategoria: Globe Hopen Zero Waste -palvelukonsepti – ”Pitkän linjan toimija vuodesta 2003 tarjoaa ratkaisuja myös B2B-puoleen.”

Elinkaaren pidentäjä on toimijaa, joka on pidentänyt tekstiilien elinkaaren pituutta tai yleisesti kehittänyt tekstiilien keräyksen ja kierrätyksen tehokkuutta. Voittajaksi valittiin Globe Hopen yrityksille suunnattu Zero Waste -palvelukonsepti, joka tarjoaa yrityksille poistotekstiilien kierrätyksen palveluna.

Raadin perustelut:

”Globe Hope on onnistunut luomaan uuden b2b-palvelun kentälle, jossa tarvitaan konkreettisia keinoja kiertotalouden edistämiseksi. Tekstiilien kierrättäminen on haastavaa, ja Globe Hope tarjoaa siihen osaamisensa ja prosessin yrityksille. He pelastavat materiaalia sen sijaan, että se päätyisi jätteeksi. Globe Hope on pioneerina 20 vuoden ajan osoittanut sen, miten järjestelmällisesti toimimalla voidaan saada aikaan toimivia kaupallisia konsepteja. Yritys palvelee b2b-asiakkaitaan ja koko alaa myös tarjoamalla arvokasta dataa, joka on kiertotaloudessa tärkeää.”

Designer-kategoria: Globe Hope – ”Globe Hope on luonut laukuillaan huikean ja pitkäkestoisen tuotteen.”

Designer on suunnittelija, jonka vaate kunnioittaa kiertotalouden periaatteita. Voittajaksi valittu Globe Hope on luonut käytetyistä turvavöistä valmistetuista laukuistaan ajattoman ja kestävän klassikkotuotteen.

Raadin perustelut:

”Globe Hopen suunnittelijat luovat todella innovatiivisia tuotteita ja tuntevat materiaalinsa. Esimerkiksi käytetyistä turvavöistä valmistetut laukut ovat olleet yli kymmenen vuotta mallistossa, ja ne ovat edelleen yhtä vaikuttavia kuin alussa. Ne ovat tuotteena lähes ikuisia, sillä turvavyöt ovat materiaalina todella kestäviä. Myös hinta on kaupallisella tasolla ja tavallisilla ihmisillä on laukkuihin varaa. Tämä on kierrätysmateriaalista valmistettaessa melko poikkeuksellista.”

Motivaattori-kategoria: Turun ammatti-instituutin tekstiililajittelijan koulutuskokonaisuus – ”Tekstiililajittelijan koulutus on tärkeä ja edellytys kiertotalouden edistämiseen muodin alueella”

Motivaattori on suomalainen tekijä, joka on edistänyt vaatteiden kiertotaloutta jo pidempään. Voittajaksi valittu Turun ammatti-instituutti on organisoinut uudistuneisiin valtakunnallisiin tutkintoperusteisiin kokonaan uuden 15 osp:n laajuisen ammatillisen valinnaisen tekstiililajittelijan koulutuksen tutkinnonosan, joka on ollut valittavana 1.8.2023 alkaen.

Raadin perustelut:

”Kiertotalouteen pohjautuvat liiketoimintamallit vaativat uudenlaista osaamista ja kiertotalous tulee luomaan uusia ammattinimikkeitä. Turun ammatti-instituutin tarjoama tekstiililajittelijan koulutus vastaa tähän tarpeeseen. Tekstiilien kiertotalouden puolella on ollut jo pitkään ongelmana se, että ammatillista koulutusta ei juurikaan ole. Ala on kasvava, mutta tekstiililajittelu on vielä käsin tehtävää, ammatillista osaamista vaativaa työtä.”