Vuoden nuori suunnittelija 2024 Arttu Åfeldtin varhain syttynyt intohimo muotiin on kantanut yli elämän haastavimpien hetkien
Arttu Åfeldt on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailun
Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta valmistuva suunnittelija haluaa uudistaa miesten pukeutumista ja haastaa perinteisiä valmistustapoja. Muodista intohimon jo varhain löytänyt Åfeldt yhdistelee suvereenisti perinteistä räätälöintiä, uusia teknologioita ja materiaaleja. Hänet palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.
Kun Arttu Åfeldt asteli Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailun finalistihaastatteluun kesäkuussa, hän ei ehkä itsekään aavistanut millaisen vaikutuksen osaamisellaan raadin jäseniin teki. Suunnittelija levitti raadin eteen taidokasta räätälöintiä ja teknistä osaamista yhdistävät, käsin kiinnitetyin strassein koristellut takin ja housut ja sai sen jälkeen vastata useamman kerran kysymykseen: ”Oletko sinä tehnyt tämän kaiken itse?”
Aalto-yliopistosta muodin maisteriksi tänä syksynä valmistuvan Åfeldtin missiona on modernisoida miesten pukeutumista. Kehittämällä vaihtoehtoisia valmistustapoja hän haluaa haastaa perinteisiä valmistustapoja ja esimerkiksi perinteistä miesten pukua.
”Suunnittelijana olen kiinnostunut alati kehittyvästä teknologiasta, materiaaleista ja laitteista, jotka mahdollistavat uusien innovatiivisten valmistustapojen kehittämisen. Olen keskittynyt tekniikoihin ja materiaaleihin, joissa käytetään lämpöä ja painetta tekstiilimateriaalien yhdistämiseen – esimerkkinä laminointi ja saumateippaus”, Åfeldt kertoo.
Hän käyttää erikoistekniikoita visuaalisena elementtinä, esimerkiksi teippaamalla vaatteiden saumat ulkopuolelta kuumailmasaumauskoneella. Tämä mahdollistaa vaikkapa taskujen ja saumojen tekemisen ilman ompelua.
”Muoti kehittyy siinä missä muukin maailma. Uskon ja toivon kädentaidon merkityksen vain kasvavan tulevaisuudessa – ikään kuin vastarintana nykyiselle some- ja tekoälykulttuurille, jossa kuka vain pystyy luomaan materiaalia tyhjästä”, Åfeldt sanoo.
Hän lähestyi kilpailun teemaa Nimeämätön (Untitled) sitä kautta, ettei koskaan nimeä töitään. Lisäksi häntä kiinnosti nuorten pukeutumiseen liittyvä tracksuit-ilmiö, joka oli tullut vastaan jo maisterityötä tehdessä.
”Se on mielestäni kiinnostava, koska en näe ilmiön pohjalta syntyneissä brändeissä mitään eroavaisuutta keskenään. Ne ovat lähes kaikki samasta tehtaasta, samoilla kaavoilla tehtyjä, vain strassikuvio on oma. Siinä korostuu nimeämättömyys: toistetaan samaa mitä muut, eikä lähdetä haastamaan sitä”, hän sanoo.
Åfeldt käytti kilpailutyössään tracksuitien strassiajattelua, mutta logojen tai kuvioiden sijaan vuorasi koko tuotteen strasseilla. Ja sen sijaan, että strassit tulevat tehtaalta, hän kiinnitti ne kaikki yksittelen käsin.
”Tekemällä kaiken kaavoitustyöstä suunnitteluun itse pystyn tuomaan esiin teknistä osaamista ja luomaan jotain erityistä.”
Åfeldt rakastaa asioiden hiomista huippuunsa. Räätäliosaamista ja innovatiivisia tekniikoita yhdistävät vaatekappaleet ovat kuin kansainvälisten muotitalojen mallistoista: yhtä viimeisteltyjä sisältä ja ulkoa.
”Arttu Åfeldtin loistava tekninen osaaminen ja oivaltava kyky luoda uusia ratkaisuja vakuuttavat. Mutta suurimman vaikutuksen tekee se, kuinka Artusta välittyy rakkaus muotiin ja intohimo sen tekemiseen. Uskon, että Artulla on edessään loistava tulevaisuus muodin maailmassa. Toivon hänelle menestystä ja samalla toivon, ettemme kokonaan kadota häntä ulkomaille”, kilpailun raadin puheenjohtaja, Gloria-lehden päätoimittaja Kristiina Raitala sanoo.
Åfeldtin taidot on huomattu myös kansainvälisissä kilpailuissa
Muoti on ollut 28-vuotiasta Arttu Åfeldtia eteenpäin vievä voima niin kauan, että hän ei edes muista aikaa tätä ennen. Hän kiinnostui muodista ala-asteiässä.
”Viidennen, kuudennen luokan aikaan aloin tuunailla ja tehdä vaatteita itse. Sain apua esimerkiksi mummoltani, joka osti ensimmäisen ompelukoneen ja kankaita”, Åfeldt kertoo.
Kiinnostus muotiin ja kokeileva tyyli eivät olleet valtavirtaa, ja Åfeldtia kiusattiin koulussa. Hän ei antanut tämän lannistaa itseään, vaan ilmensi itseään pukeutumalla entistä näyttävämmin.
”Yläasteella vietin kaiken vapaa-ajan siten, että tein uutta itselle. Rakensin vaatteista jonkinlaisen kuoren”, hän sanoo.
Muodin voimalla Åfeldt meni eteenpäin myös silloin, kun hänen isänsä teki itsemurhan. Hän oli tuolloin 10-vuotias ja myöhemmin kävi pohjalla myös itse.
Uusi suunta löytyi Wetterhoffin ammattikoulusta, jonne nuorukainen löysi tien kesätyöpaikkansa, paikallisen ompelimon, suosituksesta.
”Elämä helpottui. Löysin ihmisiä, esimerkiksi parhaan ystävän, jotka ovat elämässä edelleen läsnä. Sain ihmissuhteen, jollaista minulla ei ollut siihen mennessä ollut. Se merkitsi ja auttoi paljon”, Åfeldt kertoo.
Valmistumisen jälkeen hänet valittiin Vuoden Artesaaniksi 2015, ja välivuoden jälkeen alkoivat opinnot Aalto-yliopistossa Helsingissä.
Åfeldtin taidot on huomattu myös kansainvälisissä kilpailuissa. Hän nousi kandimallistollaan finaaliin sekä Kööpenhaminan muotiviikkojen Designers’ Nest -kilpailussa (nyk. Alpha) että maailman tunnetuimpiin lukeutuvassa Hyères-festivaalin nuorten suunnittelijoiden kilpailussa Ranskassa.
”Koin pientä epävarmuutta siitä, näkevätkö ihmiset syvemmälle, vai ovatko vaatteeni ihmisille vain harmaita teknisiä pukuja. Tuntui palkitsevalta, kun Hyèresin päätuomari, Lacosten silloinen luova johtaja, sanoi ettei ole nähnyt mitään vastaavaa ja kannusti jatkamaan tähän suuntaan”, Åfeldt kertoo.
Seuraavana keväänä 2022 hän aloitti harjoittelijana muotitalossa Milanossa. Siellä hän näki senior-suunnittelijan kanssa työskennessään malliston kokoamisprosessin ja sai hyvät työvälineet tekemiseen.
Mitä seuraavaksi? Åfeldtilla on mielessään vaihtoehtoisia suuntia.
”Oma brändi kiinnostaa, mutta samalla pohdin tarvitsemmeko tänne enää yhtään brändiä. Tämän voisi ohittaa, jos pääsisi tekemään yhteistyötä olemassaolevan yrityksen kanssa. Yksi vaihtoehto on muotitalossa työskentely ja sitä kautta itsensä harjaannuttaminen suunnittelijana.”
Kun Åfeldt sai tietää voittaneensa Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailun, hän tunsi helpotusta.
”Koen tämän yhden jakson lopetuksena ja uuden aloituksena. Olen opiskellut alaa lähes 10 vuotta, joten tämä tuntuu hyvältä päätökseltä opintoihin”, hän pohtii.
Vuoden nuori suunnittelija 2024 on mukana I love me -tapahtumassa
Arttu Åfeldt palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Hänellä on osasto ja ohjelmaa I love me -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 29.11.–1.12.2024.
Lisäksi Åfeldt suunnittelee MIELI ry:n ensi keväänä julkistettavan Mielinauhan 2025. Valtakunnallisen kampanjan tuotoilla tuetaan kotimaista mielenterveystyötä ja kriisityötä.
Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään alan nousevia kykyjä ja uutta luovia, toteutettavissa olevia suunnitelmia. Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelun opiskelijoille suunnattu kilpailu järjestettiin nyt 30. kertaa.
Kilpailun raatiin kuuluvat raadin puheenjohtaja, Glorian päätoimittaja Kristiina Raitala, muotitaiteilija Ritva Falla, muodin sanansaattaja Taru Marjamaa, muotisuunnittelijat Hammi Mettinen ja Teemu Muurimäki, vaatesuunnittelija Katri Niskanen, stylisti ja muotitoimittaja Nina Nuorivaara, muotisuunnittelija Mert Otsamo ja vaatesuunnittelija Mari Talka. Vuosittain vaihtuvana jäsenenä on mukana Vuoden nuori suunnittelija 2023 Henna Lampinen.