Hyvinvointia ystävyydestä ja ystävällisyydestä – 10 vinkkiä asiantuntijalta
Ihmissuhteilla ja ystävyyssuhteilla, mutta myös ystävällisyydellä on iso vaikutus hyvinvoinnillemme. MIELI ry:n asiantuntija Elina Marjamäki antoi meille vinkkejä ystävyyteen ja ystävällisyyteen, joita me kaikki voimme monin tavoin viljellä ja vaalia arjessamme.
- YSTÄVYYS ON JAKAMISTA
Jaettu ilo on kaksinkertainen. Ja jaettu suru on puoli surua. Ystävien kanssa on hyvä tuuletella ajatuksia. Kun ajatuksia pallottelee toisten kanssa, usein ahdistus helpottaa jo sillä, että puhuu. Yksi mielenterveyden tukipilareista on ystävien tuki. Jokainen meistä tarvitsee jossain vaiheessa elämäänsä tukea ja apua, ja ystävät ovat olemassa myös sitä varten.
- YSTÄVILTÄ VOI OPPIA UUTTA
Kaikkien ystävien ei tarvitse ajatella samalla lailla kuin sinä, mutta voitte silti olla ystäviä ja jokaiselta voi oppia uutta. Ystävät voivat myös auttaa meitä kehittymään tuomalla toisenlaisia näkökulmia asioihin ja käsityksiimme.
- YSTÄVÄLLISET SANAT VAIKUTTAVAT MEIHIN
Ystävälliset sanat ja myönteinen yhteys kanssaihmisiin päivän aikana säätelevät elimistön stressihormoni kortisolin tasoa niin, että se ei pääse kasaantumaan liialliseksi. Viljele siis ystävällisiä sanoja ja myönteistä yhteyttä toisiin ja lisäät omaa sekä kanssakulkijoiden hyvinvointia.
- HALUATKO YSTÄVYSTYÄ?
Jos haluaa ystävystyä, olisi tärkeää olla kiinnostunut muista ja avoin uusille mahdollisuuksille tutustua. Älä tuomitse tai lokeroi ihmisiä. Välillä on hyvä vähän töniä omaa ajattelua ja katsoa asioita toisesta näkövinkkelistä.
- KAIKKI YSTÄVYYDET EIVÄT OLE ELINKÄISIÄ
Joissakin elämänvaiheissa voi olla helpompaa tutustua toisiin, esimerkiksi opiskelujen alkaessa, kun ollaan samassa elämäntilanteessa. Joskus ystävät ovat matkassa pienen hetken elämänvaihetta ja joskus heistä jää elinikäisiä ystäviä.
- VIETÄTKÖ AIKAA NIIDEN KANSSA, JOISTA VÄLITÄT?
Joskus on hyvä pohtia sitä, vietätkö oikeastaan aikaa niiden kanssa, joista välität. Voisitko viettää enemmän aikaa jonkun kanssa? Entä jos sittenkin valitsisimme säädellä ajankäyttöämme niin, että viettäisimme vähän enemmän aikaa meille tärkeiden ihmisten kanssa?
- LUO RUTIINEJA YSTÄVIEN TAPAAMISEEN
Harvardin pitkittäistutkimuksessa ihmiset kokivat olonsa onnellisimmiksi niinä päivinä, kun he olivat tavanneet muita ihmisiä. Moni tapaaminen, joka etukäteen ajateltuna voi tuntua rasittavalta, voi yllättää sinut iloisesti ja oletkin tapaamisen jälkeen piristynyt ja innoittunut.
- ERILAISET YSTÄVYYSSUHTEET RIKASTUTTAVAT
Ystäviä voi olla monenlaisia: harrastuksista, työstä, eri elämänvaiheista. Toiset saavat sinut urheilemaan, toisten kanssa on ihana väitellä politiikasta, toiset innostavat muistelemaan menneitä hyviä aikoja. Harvardin yliopiston tutkijat neuvovat, että kannattaa opetella tunnistamaan olemassa olevissa ihmissuhteissa piileviä mahdollisuuksia.
- YSTÄVÄLLISET KOHTAAMISET JA ELEET KOHOTTAVAT MIELIALAA
Moni kertoo mielialansa kohonneen jopa loppupäiväksi satunnaisen, ystävällisen hymyn ja kivan kohtaamisen myötä. Sinunkaan ei tarvitse odottaa, että joku hymyilisi sinulle, vaan voit itse opetella tarjoamaan tällaisia pikku piristysruiskeita kanssaihmisille päivän mittaan.
- TEE YSTÄVÄLLISIÄ TEKOJA
Tutkimusten mukaan ystävällisten tekojen tekeminen ja ystävällisyys voivat parantaa hyvinvointia. Ne synnyttävät positiivisia tunteita ja palkitsevat, luovat merkityksellisyyden ja oman arvon tunteita sekä auttavat olemaan yhteydessä toisiin ihmisiin. Tälle on olemassa myös termi, helper’s high, joka on lanseerattu vuonna 1979 kirjassa The Healing Power of Doing Good.