Asiantuntijan parhaat vinkit täyteläiseen työarkeen
Syksyyn ja työarkeen palatessa moni saattaa huomata lomaltapaluun jälkeisen rentouden loittonevan. Miten voida hyvin myös vauhdin keskellä, moni ehkä pohtii. Mieli ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemi jakoi I love me:n ystäville parhaat vinkit, joilla voi parantaa täyteläistä työarkea, jaksaa ja pitää huolta hyvinvoinnista myös vauhdin keskellä.
- HUOLEHDI MIELEN PERUSKUNNOSTA
Mielen hyvinvoinnin ylläpitämisessä on pitkälti kyse samanlaisista arkisista asioista kuin muunkin hyvinvoinnin kohdalla. Mieli ja keho muodostavat kokonaisuuden ja vaikuttavat toisiinsa. Riittävä uni, säännöllinen liikunta, ulkoilu ja monipuolinen ravinto vaikuttavat positiivisesti myös mielenterveyteen. Kun mielen peruskunto on hyvä, pystymme vastaanottamaan ja käsittelemään elämään kuuluvat kolhut ja turbulenssit paremmin.
2. MILLAISTA ON HYVÄ ARKI JUURI MINULLE?
Hyvä arki voi olla hyvinkin erilaista eri ihmisille. Osa nauttii selkeistä rutiineista, melko samankaltaisina soljuvista työpäivistä ja kurinalaisesta elämästä. Toiset taas kukoistavat, kun jokainen päivä on mahdollisimman erilainen ja yllätyksellinen. Tutki ja tunnustele, millaista on hyvä, täyteläinen arki juuri sinulle. Kun arki on omannäköistä ja itselle hyvältä tuntuvaa, mielikin jaksaa ja voi hyvin.
- JOS TUNNISTAT MUUTOKSEN TARPEEN, TOIMI
Jos tunnistat muutoksen tarpeen, kannattaa sitä kohti pyrkiä aktiivisesti nyt, koska saatatkin tarvita parempaa mielen tai kehon kuntoa jo huomenna. Pohdi minkä asian muuttaminen olisi oman hyvinvointisi kannalta kaikista tärkeintä. Onko kyse jonkin elämäntavan tai tottumuksen muuttamisesta, vai kaipaako esimerkiksi johonkin tiettyyn vuorokaudenaikaan tai viikonpäivään liittyvä arjen rutiini muutosta?
💚💚💚
- MUUTOS SYNTYY PIENISTÄ ASKELEISTA
Ihmisen mieli tarvitsee onnistumisen kokemuksia. Onnistumiset ruokkivat mielenterveyttämme, muutoksen aikaansaamista ja muuttuneessa tavassa pysymistä. Muutoksen aikaansaamiseksi on hyvä ottaa pieni askel kerrallaan, asettaa konkreettisia ja realistisia tavoitteita sekä kiittää itseä pienistäkin onnistumisista matkan varrella.
- TUNNISTA ASIAT, JOIHIN VOIT VAIKUTTAA
Muutosta kohti aktiivisesti pyrkiessä on tärkeää tunnistaa, mihin voit itse vaikuttaa ja mihin et. Esimerkiksi omiin valintoihin, suhtautumistapoihin ja käyttäytymiseen voi vaikuttaa, ja näillä voi olla suuri vaikutus omaan hyvinvointiin ja esimerkiksi työyhteisön ilmapiiriin. Työssä et todennäköisesti voi muuttaa organisaatiosi rakennetta tai perustehtävää, ellet ole yrittäjä, mutta vaikkapa työhösi suhtautumiseen ja käytökseesi työyhteisössä voit vaikuttaa.
- KOKEILE JA VALITSE ITSELLE SOPIVIA KEINOJA
Maailma on täynnä tietoa ja asiantuntijoiden neuvoja hyvinvoinnin edistämiseen, mutta tärkeää on löytää juuri ne itselle sopivimmat keinot. Joskus niiden löytäminen vaatii hieman työtä, oman itsen äärelle asettumista, asioiden kokeilua, tunnustelua ja sitä kautta itselle sopivien löytämistä.
💚💚💚
- MUISTA KOHTUULLISUUS, LEMPEYS JA ITSEMYÖTÄTUNTO
Kohtuullistamisen taito, sallivuus, lempeys ja itsemyötätunto tekevät hyvää mielenterveydelle. Aina ei voi suorittaa kaikkia elämän osa-alueita kympin veroisesti, ja se on ok. Pohdi, missä työtehtävässä tai arjen asiassa voit hieman tinkiä vaatimustasosta. Anna itsellesi lupa keventää ja nauttia itsellesi merkityksellisistä asioista.
- MUISTA ETTÄ TARPEETKIN VOIVAT MUUTTUA
Elämäntilanteiden muuttuessa tarpeetkin voivat muuttua. Siksi voi olla hyödyllistä silloin tällöin pysähtyä oman itsen äärelle ja kysyä, mitä minulle kuuluu. Tulisiko oman hyvinvoinnin eteen tehdä muutoksia – jotain lisää tai jotain vähemmän? Mielemme tarvitsee iloa, naurua ja kepeyttä myös arjessa, joten iloa tuottavia asioita ei pidä tiukassakaan elämäntilanteessa karsia kokonaan pois.
- KOLHUT, TURBULENSSIT JA HEILAHTELUTKIN KUULUVAT ELÄMÄÄN
Kaiken keskellä on hyvä muistaa, että myös rypyt, kolhut, turbulenssit ja hetkelliset mielen heilahtelut kuuluvat ihmisen elämään ja arkeen, eikä niitä pidä säikähtää. Nekin tekevät elämästä ja arjesta täyteläisempää.
💚💚💚
Tutustu lisää mielenterveyteen positiivisesti vaikuttaviin tekijöihin 💚
Uni
Erityisesti iltayön uni on aivoillemme erityisen tärkeää. Katso videolta lisää miksi!
Liikunta
Liikunta ja liikkuminen lisää aivoterveyttä ja saattavat parantaa oppimiskykyä.
Ravinto
Lounastauko on arjessa myös sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna tärkeä juttu.