Siirry sisältöön
Blogi Tempur – Onko tätä nukkumisen uusi tulevaisuus?
Artikkeli

Onko tätä nukkumisen tulevaisuus?

Julkaistu

Mitattavaa palautumista, asiantuntijan konsultaatio, kolme vuotta yhteydenpitoa

Tutustu uutuuspalveluun I love me -messuilla!

Entä jos voisimme mullistaa tapamme lähestyä unta ja muuttaa sen yöllisestä välttämättömyydestä kohdennetuksi hyvinvointistrategiaksi? Unta pidetään tärkeimpänä keinonamme palautumiseen, ja syystä: lähes kaikki palautuminen tapahtuu unen aikana. Nyt TEMPUR on tuonut sänkymarkkinoille täysin uuden tavan palvella vuodeliikkeessä: kolmen vuoden hyvinvointiseuranta, joka tähtää entistäkin yksilöllisempään ja kokonaisvaltaisempaan asiantuntijaopastukseen paremman unen ja vireystason saavuttamiseksi. Pääset tutustumaan palveluun myös I love me -messuilla Tempurin osastolla 6p48!

Jokainen päivä rasittaa kehoa ja mieltä, oli se rauhallinen vapaapäivä tai raskas työpäivä. Ilman riittävää palautumista sinulla on heikommat lähtökohdat lähteä suorittamaan seuraavaa päivää. Toistuessaan heikko palautuminen vähentää fyysisiä ja henkisiä voimavaroja, aiheuttaa hälytystilaa kehoon ja altistaa monille terveysriskeille, kuten sydän- ja verisuonisairauksille, infektioalttiudella ja aineenvaihduntahäiriöille.

Huolestuttavan moni suomalainen nukkuu huonosti. Tähän vaikuttavia tekijöitä on arjen suorittaminen, huoliajattelu ja vastuutekijät. Ylikuormittuneisuuteen ja pitkittyneeseen väsymykseen ajautuminen ei siis ole mikään poikkeus, vaan hyvin yleinen haaste, kertoo fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Valtteri Nyyssölä.

Fysioterapeutti ja koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) Valtteri Nyyssölä, TEMPUR.

Siirrytään yhdessä palauttavampaan huomiseen

Päiväaikaisille valinnoilla vaikutat seuraavan yön uniin

Oman hyvinvoinnin kokonaisvaltainen parantaminen ja etenkin oman kehon toimintojen seuraaminen mittauslaitteilla on suosittua nykypäivänä. Selkeä muutos omassa voinnissa tai mitattava hyöty kannustaa pysyvämpään elämäntapamuutokseen, on kyse unen parantamisesta, liikunnan lisäämisestä tai omien stressitasojen laskemisesta. Mittausdata auttaa huomioimaan ne asiat, jotka todella kaipaavat parannusta.

– Harva meistä pystyy todella tulkitsemaan kehonsa signaaleja oikeasta palautumisesta ilman mittalaitetta. Siksi myös palautumisen asiantuntijat mittaavat itseään säännöllisesti, Nyyssölä sanoo.

Palauttava uni rakentuu päivän valinnoista ja optimaalisesta nukkumisympäristöstä. Kun arki rakentuu säännöllisistä ruokailurytmeistä, riittävästä liikunnasta, tauoista ja sopivasta määrästä rentoutumista, tarjoat unelle paremmat mahdollisuudet antaa palauttavaa voimaa.

Luotettavalla ja tarkkaa dataa antavalla mittauslaitteella voi tehdä oivalluksia omasta arjestaan ja tehdä muutoksia paremman palautumisen, vireystilan ja toimintakyvyn saavuttamiseksi. TEMPUR x Firstbeat -huolenpitopalvelun myötä saat asiantuntijan avuksesi analysointiin ja palautumista tukevan arjen rakentamiseen.

Miten kannattaa liikkua, jotta se tukee unta?

Lisäksi Firstbeat mittaa, liikutko riittävästi saadaksesi liikkumisen terveydelliset hyödyt. Liikunta pidentää unen kestoa ja parantaa sen laatua monin tavoin. Liikunta vaikuttaa positiivisesti uneen lyhentämällä nukahtamisviivettä, pidentämällä syvän univaiheen kestoa ja lyhentämällä REM-unen määrää. REM-uni, johon joskus viitataan myös vilkeunena, on unen vaihe, jossa nähdään valtaosa unista.

– Säännöllinen liikunta on yhdistetty tutkimuksissa häiriintymättömään uneen ja liikkumattomuus unihäiriöihin. Se on yksi tärkeä työkalu unenhuollon työkalupakissa, Nyyssölä selventää.

Liikunnan ajoituksella voi olla vaikutusta, usein rasittavan liikunnan ajoitusta juuri ennen nukkumaanmenoa ei suositella, se nostaa sykettä ja voi nostaa vireystasoa niin että uni ei heti tule tai se ei ole yhtä laadukasta. Firstbeat-mittaustuloksissa rasittava myöhäinen iltaliikunta saattaa näkyä koko sitä seuraavan yön heikkolaatuisena yöunena, etenkin jos päivä sitä ennen on jo ollut kuormittava. Kevyemmällä liikunnalla, kuten rauhallisella kävelyllä ja venyttelyllä tai verkkaisella liikkuvuusharjoittelulla on unta kohentava vaikutus myöhäänkin illalla suoritettuna. Liikuntasuoritusta ei siis missään nimessä kannata jättää välistä, vaikka kello olisi jo paljon, mutta lähellä nukkumaanmenoaikaa kannattaa liikkua mieluummin maltillisesti.

Liikunnan on osoitettu parantavan unta myös epäsäännöllisessä uni-valverytmissä elävillä vuorotyöläisillä ja erityisen selkeästi kestävyysliikunta kohtuullisen kuormittavana on osoitettu auttavan unettomuuteen.

Nukkumisergonomialla parannetaan unta ja edistetään toimintakykyä

Sen lisäksi, että liikunnalla voi tukea nukkumista, myös nukkumisergonomialla ja nukkumisympäristöllä on merkittävästi vaikutusta unen laatuun. Sopivalla patjallatyynyllä sekä peitolla nukkuu levollisemmin ja yöllisten heräämisten määrä voi vähentyä. Tutkimustulosten mukaan katkonaisen unen jälkeen veren kortisolipitoisuudet ja verenpaine on koholla sekä rasva-aineenvaihdunnassa voi olla poikkeavuuksia. Pitkällä aikavälillä heikkolaatuinen tai liian vähäinen uni lisää riskiä ylipainoon ja keskivartalolihavuuteen. Liikunta auttaa painonhallinnassa eri tavoin, sekä energiaa kuluttavan vaikutuksen ansiosta että yksiselitteisesti parantamalla yöunen laatua.

Ota avuksi uniasioihin koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija. Hänen ammattitaitoon kuuluu taidot opastaa yksilöllisesti sopivien nukkumisen apuvälineiden, eli tyynynpeitonpatjan ja sängyn valinnassa, sekä unen huollossa. Unen huolto käsittää laajasti erilaisia ohjeistuksia, joilla voidaan parantaa nukkumistottumusten ja elämäntapojen kautta unta sekä vireyttä. Unen huolto on myös hyvin yksilöllistä ja voidaan sovittaa juuri sinun elämääsi sopimaan – jolloin asiantuntijan opastus optimaalisen tasapainon löytämiseen voi olla tarpeen. Kolme vuoden hyvinvointiseuranta auttaa kestävän elämäntapamuutoksen kanssa, jotta juuri sinä voit nukkua, palautua ja voida paremmin.

Lue lisää Firstbeat Life -hyvinvointipalvelusta Firstbeatin sivuilla >

Tule tutustumaan Tempuriin ja uutuspalveluun I love me -messuilla osastolla 6p48!

Lähteet:

https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo91829.pdf Viitattu 14.3.2024

Lue lisää