Siirry sisältöön

Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailun säännöt

Kilpailutehtävä

1. Kaikille osanottajille: 

Suunnittele kokonaisuus, joka tulkitsee kilpailun teemaa Nimeämätön (Untitled). Teeman kuvaus on seuraava: Taiteilijat usein sanovat, että teoksella ei ole nimeä. Untitled ei ohjaa eikä rajaa vastaanottajaa eikä tekijää. Kumpikin saa muodostaa oman näkemyksensä. Liitä esitykseesi mukaan muutaman lauseen – max. 1000 merkkiä – perustelu siitä, miten suunnittelemasi kokonaisuus tulkitsee kilpailuteemaa.

2. Haastatteluun kutsuttaville finalisteille: Kilpailutehtävän toinen osa pitää sisällään MIELI ry:n Mielinauhan 2025 suunnittelun. Mielinauha on MIELI Suomen mielenterveys ry:n vuosittain toistuva valtakunnallinen kampanja, jonka tuotoilla tuetaan kotimaista mielenterveystyötä ja kriisityötä. MIELI ry on I love me -tapahtuman 2024 pääyhteistyökumppani. Mielen hyvinvointi näkyy tapahtuman ohjelmassa ja nivoutuu Vuoden nuori suunnittelija -kilpailutehtävään Mielinauhan suunnittelun kautta.  Tee siis ehdotus Mielinauhaksi ja valmistaudu esittelemään ideasi, mikäli tulet valituksi kilpailun finalistien joukkoon ja saat kutsun haastatteluun.

Kilpailun aikataulu ja kulku

Osallistumisoikeus

Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset tai suomalaisissa oppilaitoksissa opiskelevat ulkomaalaiset opiskelijat, joiden pää- tai sivuaineena on vaatesuunnittelu tai sitä vastaava, jollain toisella nimikkeellä annettava vaatetus-, muoti- tai tekstiilialan opetus. Mukaan luetaan myös esittävien taiteiden pukusuunnittelu- ja puvustusopinnot. 

Myös lukuvuoden 2023–2024 aikana valmistuneet tai valmistuvat voivat osallistua kilpailuun.  

Kilpailuun osallistutaan Vuoden nuori suunnittelija 2024 -kilpailua varta vasten suunnitellulla kokonaisuudella. Kilpailuun ei voi osallistua esimerkiksi aiemman vuoden kilpailutyöllä, opiskeluihin liittyvällä työllä tai toista kilpailua varten suunnitellulla työllä.  

Kilpailuun osallistuminen

1. Kaikille osanottajille: 

Kilpailuun osallistutaan erillisellä ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy täältä.  

Kilpailutyö toimitetaan ilmoittautumislomakkeen kautta pdf-muodossa olevana esityksenä, jonka laajuus voi olla maksimissaan 2 sivua. Tämä pitää sisällään muutaman lauseen – max. 1000 merkkiä – kuvauksen siitä, miten suunniteltu kokonaisuus tulkitsee kilpailuteemaa.   

Helsingin Messukeskus sopii kilpailun voittajan kanssa voittotyön valmistamisesta. Voittaja valmistaa tai teettää kilpailutyönsä pohjalta lopullisen kokonaisuuden kesä–marraskuun aikana. Messukeskus korvaa kilpailun voittajalle työn valmistamisen kohtuulliset materiaalikustannukset enintään 1500 euroon asti. Voittotyö jää julkistustilaisuuden jälkeen suunnittelijan omistukseen.  

2. Haastatteluun kutsuttaville / Taustaksi Mielinauhan 2024 suunnitteluun: 

Haastatteluun kutsuttavien finalistien tulee esittää ehdotuksensa Mielinauhaksi 2025.  

  • Mielinauhan koko: noin 12 x 140 mm 
  • Väritys: taustaväri PMS 802 tai vaihtoehtoisesti MIELI ry:n brändiväri PMS 802 tulee sisällyttää designiin.  
  • Materiaali: polyesteri tai rPET 
  • Nauhan designissa tulee huomioida sen soveltuvuus teolliseen tuotantoon sekä valittuun tuotanto- tai painotekniikkaan:  
  • Silkkipainatus enintään 3 väriä  
  • Sublimaatiopainatus enintään 6 väriä  

MIELI ry:llä on oikeus kertoa kilpailuehdotuksesta omissa kanavissaan ja tilata voittotyötä MIELI ry:n käyttöön sekä suurelle yleisölle myytäväksi kannatustuotteeksi eli Mielinauhaksi. Aineistot ja muut voittotyön tuotantoon liittyvät yksityiskohdat neuvotellaan suunnittelijan kanssa erikseen.  

Lopullisen Mielinauhan 2025 tulee olla MIELI ry:n hyväksymä. MIELI ry:llä on myös oikeus olla ottamatta voittajatyötä tai muita kilpailuehdotuksia tuotantoon. Jos palkitun työn tai muun kilpailutyön pohjalta toteutetaan suurelle yleisölle myytäväksi kannatustuote Mielinauha 2025, MIELI ry omistaa kaikki oikeudet voittotyöhön. MIELI ry pidättää oikeuden mahdollisiin muutoksiin.  

Kilpailutyön toimitus

Palkinnot

Vuoden nuori suunnittelija 2024 saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron arvoisen stipendin. Voittaja julkistetaan viikolla 46 järjestettävässä tilaisuudessa.

Voittaja saa oman osaston I love me -messuilta, jotka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 29.11.–1.12.2024. Osaston toteutuksesta ja siellä olevista rakenteista sovitaan yhdessä Helsingin Messukeskuksen kanssa.  

Voittaja tai hänen suunnittelemansa voittoisa työ näkyvät lisäksi I love me -messujen ohjelmassa erikseen sovittavalla tavalla. 

Sääntöjen muuttaminen

Helsingin Messukeskuksella ja kilpailun raadilla on oikeus muuttaa tai tarkentaa sääntöjä kilpailun kuluessa.  

Lisätiedot

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, pia.sievinen@messukeskus.com, puh. +358 40 5599 155