Siirry sisältöön
Vuoden nuori suunnittelija 2023

Vuoden nuori suunnittelija 2023 on Henna Lampinen!

Kuvaaja: Mortti Saarnia, kuvissa Pehmee-duo ja yhdessä keskellä Henna Lampinen.

”Laihuuden ideaali jättää monenlaiset kehot pois muodin tiloista”

Henna Lampinen on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun. Aalto-yliopistosta muodin maisteriohjelmasta valmistuneen suunnittelijan mielestä muodin pitäisi olla nykyistä saavutettavampaa. Hän uskoo, että mikäli meillä olisi vähemmän kehohäpeää, iloa olisi enemmän. Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 29. kerran. Lampinen palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään vuosittain uutta luovia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Kilpailun tämän vuoden teema oli ilo.

”Päätin lähestyä teemaa sitä kautta, mikä estää ihmisiä iloitsemasta ja liittyisi myös muotiin. Yksi sellainen on kehohäpeä. Jos käyttäisimme aikaamme vähemmän kehojemme häpeilyyn, koosta riippumatta, meillä jäisi enemmän aikaa kaikelle muulle, kuten esimerkiksi ilolle”,

Henna Lampinen kertoo kilpailutyönsä suunnittelun lähtökohdista ja lisää: ”Esimerkiksi lihavuus koetaan tänä päivänä sellaisena, mitä pitäisi osata aktiivisesti hävetä. Mielestäni niin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.”

Lampinen on tehnyt kilpailutyöhön kuuluvat asukokonaisuudet kokoon 54. Vaatteet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista kuten nahkatakeista, silkkipaidoista ja helmiäisnapeista. Lampinen on tehnyt myös I love me -tapahtumassa osastollaan nähtävät mallinuket itse ystävänsä kanssa.

“Vaatekoot ja niiden vaihtelu aiheuttavat usein meissä kehohäpeää. Pohdin kilpailuasuja suunnitellessa, miten vaatteita voisi tehdä siten, että ne muovautuisivat enemmän kehon muutosten mukaan ollen kuitenkin ylellisiä. Työssäni näkyvät neuleet ja silkistä tehdyt rypytetyt kankaat ovat tällaisia. Niiden kautta keholle pystyisi antamaan enemmän rauhaa olla ja elää.”

Vuoden nuori suunnittelija haluaa haastaa suunnitteluun liittyviä epäkohtia

”Voittajatyössään Henna Lampinen haastaa muotimarkkinoiden tavat suunnitella ja myydä vaatteita isokokoisille naisille. Läskeille, kuten voittaja itse suoraan sanoo. Isot Tytöt, Great Girls tai Big & Beautiful… Upealla työllään Lampinen näytti tuomaristolle, että näiden lihavuuden kiertoilmaisujen aika muodissa on mennyttä. Oman koon pohdinnan ja häpeän sijaan pukeutumisesta pitää saada iloa”, Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun raadin puheenjohtaja, toimittaja Jaakko Selin sanoo.

Lampisen sanoma suunnittelijana kuuluu näin: ”Muodin pitäisi olla saavutettavissa kaikenlaisille kehoille riippumatta siitä, minkä kokoinen on. Tällä hetkellä tämä ei toteudu muotialalla millään tavalla. Väitän, että mikäli lihavuuteen ei sisältyisi niin vahvaa stigmaa, joka sillä yhteiskunnassamme on, valikoimat esimerkiksi kaupoissa olisivat todella erilaisia, niin määrällisesti kuin tyylillisesti.”

Kysymys on Lampisen mielestä myös ennakkoluulojen kohtaamisesta ja käsittelystä suunnittelutyössä: minkälaisia vaatteita erilaisille kehoille tehdään ja onko niin, että näemme jonkinlaiset kehot ensisijaisesti ongelmana, joita suunnnittelulla pitäisi ratkaista?

”Nämä ovat mielestäni aika isoja epäkohtia, joita pitäisi haastaa suunnittelussa”, hän sanoo.

Lampisen kiinnostus muotia ja suunnittelua kohtaan heräsi omakohtaisista kokemuksista.

”En löytänyt itselleni kivoja vaatteita, jotka olisivat sopineet. Olin kiinnostunut vastakulttuuripukeutumisesta. Sitä kautta päädyin ensin opiskelemaan pukuompelijaksi ja lopulta Aalto-yliopistoon. Nyt itselle tekeminen on jäänyt, mutta kiinnostus muotiin on pysynyt vahvana.