Skip to content

Vuoden nuori suunnittelija on Juha Vehmaanperä

Kuvia voittoasusta ja Juha Vehmaanperästä

 

 

 

 

 

 

 

 

Aalto-yliopistossa muodin maisteriohjelmassa opiskellut Juha Vehmaanperä on voittanut Vuoden nuori suunnittelija 2022 -kilpailun!

Suomen pitkäaikaisin ja arvostetuin vaatesuunnittelukilpailu järjestettiin 28. kerran. Vehmaanperä palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron stipendillä. Vuoden nuori suunnittelija -kilpailussa etsitään oivaltavia ja toteuttamiskelpoisia suunnitelmia, ja siihen voivat osallistua vaatesuunnittelun opiskelijat. Tänä vuonna kilpailun teemana oli ’Metsä’. Moni-ilmeinen metsä on paitsi suoja ja levähdyspaikka, myös elinympäristö ja jatkuvasti muuttuva maisema. Kilpailijoiden tuli tulkita teemaa suunnittelemalla siihen liittyvä vaate tai asu.

Juha Vehmaanperän kilpailuun työstämä asu on värikäs, ja siinä korostuvat orgaaniset muodot ja epäsymmetrisyys. Työssä on hyödynnetty virkkaustekniikkaa, teollisuuden ylijäämänahkaa ja muun muassa mohairlankaa, joka tuo asuihin naavamaista vaikutelmaa. Naava viittaa ilmansaasteisiin: mitä puhtaampi ilma, sitä paremmat mahdollisuudet naavalla on kasvaa pitkäksi. Naava linkittää metsä-teeman yhteen globaalin ilmastokriisin kanssa.

– Kilpailuasuni värit saivat inspiraationsa lehtimetsästä. Eriväriset langat luovat asuun värien paljoutta ja muutosta, mikä kuvaa vuodenaikojen vaihtumista metsässä. Kilpailutyötäni voidaan ajatella glamping-asuna (”glam camping”). Glamourin yhdistäminen retkeilyyn on ajatuksena kiinnostava – miksipä metsäretkelle ei voisi lähteä samannäköisenä kuin vaikkapa juhlalliseen gaalatilaisuuteen? sanoo Juha Vehmaanperä.

Vuoden nuori suunnittelija on esillä 21.–23.10.2022 Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä I love me -messuilla omalla osastollaan ja tapahtuman ohjelmassa. Voittajamallistoon on mahdollisuus tutustua myös Kämp Gallerian Garden Roomissa (II krs) 3.-15.10.2022. 

Oma brändi: Craftiest Bitch in Town

Juha Vehmaanperä valmistui tänä syksynä Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta ja on jo kerännyt asuillaan kansainvälistä mainetta. Asuja on esitelty kansainvälisissä julkaisuissa, ja niihin ovat pukeutuneet mm. korealainen artisti CL 5Star musiikkivideossaan ja taiwanilainen Qing Feng. Tänä syksynä Vehmaanperä suuntaa arvostetun Hyères Fashion Festival -kilpailun finaaliin Ranskaan. Kilpailun sponsoreina toimivat Chanel ja Mercedes-Benz.

Luomallaan Craftiest Bitch in Town -brändillä Vehmaanperä haluaa tarjota uniikkeja vaatteita ja samalla haastaa perinteisiä hyvän maun rajoja. Brändissä ”town” viittaa tietynlaiseen ulkopuolisuuteen ja siihen, että Vehmaanperän mallisto tulee maailmanlaajuisen muotikentän ulkopuolelta. ”Bitch” puolestaan viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kontekstiin: Vehmaanperä kyseenalaistaa heteronormatiivista binääriajattelua ja haluaa suunnittelussaan lähteä hänelle tärkeistä arvoista. Vehmaanperän töitä kuvastavia arvoja ovat muun muassa rohkeus, yksilöllisyys, käsityölähtöisyys sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tunnistaminen.

– Craftiest Bitch in Town edustaa uudenlaista käsityöestetiikkaa, jonka keskiössä on queer-identiteetti, värikkyys ja rohkea itseilmaisu. Mielestäni kaikki hyötyvät perinteisten sukupuolinormien rikkomisesta ja niistä vapautumisesta. Metsäteemainen asu johdattelee meitä kysymään, mikä on ”luonnollista” ja kuka oikeastaan määrittelee luonnollisuuden, pohtii Vehmaanperä.

Kuvia voittoasusta ja Juha Vehmaanperästä

Vuoden nuori suunnittelija -raati 2022

Ritva Falla

Ritva Falla

Mm. Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali, muotoilun valtionpalkinto, Kultainen vaatepuu -palkinto.

Taru Marjamaa

Taru Marjamaa

Suomen ELLE-lehden pitkäaikainen päätoimittaja.

Hammi Mettinen

Hammi Mettinen

mm. Nordic Selected Diploma, Vuoden vaatesuunnittelija, oma vaatemerkki Lustwear.

Katri Niskanen

Katri Niskanen

Suunnitellut juhlapukuja tunnetuille suomalaisille. Perusti oman vaatemerkin ja liikkeen 2010.

Nina Nuorivaara

Nina Nuorivaara

Stailannut musiikkivideoita ja mainoksia. Toimittajana useissa eri lehdissä.

Jaakko Selin

Jaakko Selin

Erikoistunut muotiin, matkailuun ja tyyleihin. Toimii raadin puheenjohtajana.

Mari Talka

Mari Talka

Osaomistaja ja suunnittelija Studio TINT Oy:ssa. Asiakkaita mm. North Face, Joutsen ja Halti.

Martta Louekari

Martta Louekari

Juni Communications & Productionin perustaja ja luova johtaja. Vieraileva raadin jäsen 2019.

Venla Ruoppila

Venla Ruoppila

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun aiemmat voittajat:

2021: Idaliina Friman
2020: Ervin Latimer
2019: Emma Saarnio
2018: Jim Bergström
2017: Heidi Karjalainen
2016: Anni Raasmaja
2015: Rolf Ekroth
2014: Piia Honkanen (Piia Emilia)
2013: Ernesto Hinojosa
2012: Ilona Hackenberg
2011: Vilma Riitijoki
2010: Yonna Moriya
2009: Anne Törnroos

2008: Emmakaisa Soisalo
2007: Saara Lepokorpi
2006: Nina Jatuli
2005: Jarno Viitala
2004: Heidi Wikar
2003: Minttu Wikberg
2002: Naoto Niidome
2001: Anna Hämäläinen
2000: Riitta Kokkonen
1999: Sarianna Malmi
1998: Sonja Tarvainen
1997: Kiiki Järnström
1996: Marjo Hartikainen
1995: Eva Rahikainen

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu avaa upeita mahdollisuuksia!

Suomen Messusäätiö lahjoittaa voittajalle 5000 euron arvoisen palkinnon julkistustilaisuudessa syksyllä 2022. Voittaja saa myös oman osaston 22.–23.10.2022  järjestettävästä I love me -tapahtumasta, ja voittajan suunnittelema työ on mukana tapahtuman muotinäytöksissä.

Anni Raasmaja ja Paula Vesala, 2016

2016 voittaja Anni Raasmaja suunnitteli kilpailutyönä esiintymisasun muusikko Paula Vesalalle.

Heidi Karjalainen, 2017 voittaja

2017 voittaja Heidi Karjalainen sai kunnian suunnitella rouva Jenni Haukiolle puvun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Kuvassa Heidi (keskellä) ja hänen suunnittelemansa Suomi100-kansallispuvun erilaiset versiot.